Bolnavii de hepatită B+Delta, fără speranță. Accesul la tratamentul specific, blocat în hârtii

România are sute de bolnavi diagnosticați cu hepatită virală B+Delta – boală provocată de virusurile hepatitice B și D – care așteaptă de luni bune ca instituțiile statului să includă pe lista medicamentelor compensate un tratament inovator care i-ar putea vindeca. Aprobarea terapiei este însă blocată de birocrație.

Tratamentul este foarte costisitor, pentru achiziția lui bolnavii având nevoie de  de câteva mii de euro lunar.

„Acest medicament este foarte scump, costă aproximativ 7600 de euro pe lună achiziția lui. Nu se știe cât va fi folosit de pacienți, pentru că sunt persoane care l-ar putea utiliza și 3 ani. Nu este normal, pentru că pacienții cotizează la serviciile de sănătate ale statului român” a explicat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Surprinzător este faptul că la nivel european și chiar național, produsul are aprobare pentru administrare, însă nu este compensat.

„Sunt oameni tineri care au mari probleme au nevoie de un medicament inovator, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului din 2022 și Agenția Națională a Medicamentului statul are libertate să-l acorde pacientului” a atras atenția Mihaela Debu.